Превърнахме се в държавата с най-много мигранти на глава от населението

...
Превърнахме се в държавата с най-много мигранти на глава от населението
Коментари Харесай

Лукашенко събира мигранти от Африка и Азия, за да ги пласира в ЕС

" Превърнахме се в страната с най-вече мигранти на глава от популацията в Европейски Съюз ", сподели в изявление пред брюкселското издание " Политико " външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. Той се оплака, че прилежащият Беларус е почнал да ползва наказателна политика за инжектиране на мигранти в Европейски Съюз през литовската граница като отговор на глобите на Европейски Съюз и възбраната за европейски полети над Беларус.

" Това стартира преди два месеца, когато единствено неколцина пресякоха нелегално границата откъм Беларус. Миналата неделя бяха 270. През 2020 година имахме всичко на всичко 80 противозаконни пресичания на границата. А единствено предходната неделя бяха 270. Тогава бе премината чертата на 4000 мигранти за тази година ", сподели министърът. По думите му Литва със своето население от 2,8 млн. души сега е подложена на по-силен мигрантски напън от другите страни в Европейски Съюз.

Ландбергис сподели, че неговата страна, която в никакъв случай не е имала потребност от мигрантски лагер за повече от стотина души, предходната седмица е отворила нов за 800 души и той към този момент е цялостен. " Правителството се сблъсква с възходящото неодобрение на локалното население. Те стачкуват доста остро и в някои случаи трябваше да се намеси полицията ", разкри той.

Голямото болшинство мигранти, преминаващи от Беларус в Литва, са от Ирак, Сирия и африкански страни като Конго. Броят им се чака да нарасне, тъй като държавното управление на беларуския президент Алексадър Лукашенко договаря за либерализиране на визовия режим с Пакистан и усилва полетите от Исламабад до Минск. Създава се възможен канал за трансфер на афганистанци.   " Но това не е всичко, продължава Ландсбергис. Знаем, че той (Лукашенко - б.р.) предлага на държавните управления в Западна и Северна Африка да отворят нови пътища (към Европа - б.р.). Това, което виждаме, е може би единствено началото ".

" Възможно е до края на лятото да имаме 10 000 мигранти. Всяка седмица в Минск идват 24 полета от Истанбул и осем от Багдад. Всеки може да докара по 170 пасажери, което прави 6000 души на седмица. В понеделник бе обявено за идни полети от Ербил (Ирак) ", сподели министърът и разяснява: " Това не е мигрантската рецесия от 2015 година Това не са бежанци от войната в Сирия. Става дума за хибридно оръжие, политическо оръжие, употребявано за влияние и смяна на европейската политика... Знаем, че това не са туристи, идващи да прегледат Беларус ".

Литва изиска изключителна среща на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи в средата на август, с цел да се вземат незабавни групови ограничения. Освен за нови наказания против режима на Лукашенко, той ще упорства и за позволение да построи бариера на границата си с Беларус - " дребна стена ", с цел да има техническа опция за надзор на мигрантския поток, изясни Ландсбергис.

Запитан от " Политико ", представител на Еврокомисията изясни: " Не става дума за създаване на стена, а за мрежа, което е напълно друга бариера ". Но добави, че за нея не може да се употребяват европейски фондове.

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ГРАНИЦАТА

Беларуски граничари откриха край границата с Литва обречен на смърт мигрант, който издъхна в ръцете им, до момента в който се опитваха да му дадат първа помощ, заяви ТАСС, като се базира на представителя на Държавния граничен комитет Антон Бичковски.

Според него " през последното денонощие окколо 40 чужденци са били принудително трансферирани в Беларус от прилежащата страна (Литва - б.р.). Тези жители имат признаци на телесни увреждания в друга степен и се намират в потиснато морално-психическо положение ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР